Oikean näytön etsiminen voi osoittautua tehtäväksi, jossa etsitään neulaa heinäsuovasta, ja erityisesti silloin, kun et tiedä, mitä näytöltäsi etsit. Niin verkkokaupat kuin fyysisetkin liikkeet ovat tänä päivänä pullollaan näyttöjä. Tässä tapauksessa koko ei kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva ominaisuus, sillä oikean näytön ostamiseksi sinun tulee esittää itsellesi myös muutamia lisäkysymyksiä, jotka auttavat helpottamaan (elleivät jopa ratkaisemaan) tämän joskus lähes mahdottomaksi osoittautuneen tehtävän.

Kysy itseltäsi nämä kysymykset ennen näytön ostoa

Millaiseen käyttöön näyttö tulee? Mieti ensin tarkkaan, millaiseen käyttöön näyttöä tarvitset. Istutko näytön edessä tuntikausia esimerkiksi töitä tehden? Käytätkö näyttöä vain satunnaisesti surffailuun vai katsotko näytöltä mielelläsi elokuvia? Pelaatko tietokonepelejä?

Paljonko olen valmis näytöstä maksamaan? Tämä kysymys on usein ratkaiseva. Kuinka paljon olet valmis investoimaan näyttöön?

Millaista resoluutiota haen? Tänä päivänä jo lähes kaikkien uusien näyttöjen resoluutio on suhteellisen laadukas. Mitä korkeampi näytön resoluutio on, sitä enemmän näytöstä löytyy pikseleitä, mikä taas tekee kuvasta entistä tarkemman. Jos vietät näytön edessä päivässä useampia tunteja, esimerkiksi Full HD -tarkkuudella varustettu näyttö on tällöin mainio valinta. Jos haet näytöltä vielä tarkempaa kuvaa, esimerkiksi 4K UHD -tarkkuudella varustetuista näytöistä löytyy taas jopa neljä kertaa tarkempi kuva kuin Full HD -näytöissä.

Millaista näytön paneelia haen? Yleisimmät näyttöjen paneelit ovat TN-paneeli, IPS-paneeli ja VA-paneeli. TN-paneeli (Twisted Nematic) on näistä suosituin, sillä se on kaikkein edullisin. Vaikka TN-paneelin värit eivät välttämättä ole kaikkein esteettisimpiä, sopii sen matala vasteaika hyvin esimerkiksi pelaamiseen. VA-paneeli (Vertical Alignment) taas on yllä mainituista paneeleista kaikkein näyttävin. VA-paneelit sopivat loistavasti esimerkiksi elokuvien ja sarjojen katseluun, kevyeen työskentelyyn tai muuten satunnaiseen käyttöön. VA-paneelien hinta on kuitenkin TN-paneeleja jo jonkin verran korkeampi.

IPS-paneeli (In-Panel-Switching) taas sopii monipuolisuutensa puolesta lähes kaikkeen käyttöön ja lisäksi se on kuvanlaadultaan näistä kolmesta paneelista kaikkein laadukkain. IPS-paneelilla varustetut näytöt sopivat siis loistavasti sekä vaativaan pelaamiseen, elokuvien ja sarjojen katseluun sekä työskentelyyn, oli kyse sitten videoiden ja kuvien editoinnista taikka graafisesta suunnittelusta. IPS-paneelin monipuoliset ominaisuudet heijastuvat toki myös sen hinnassa, sillä tällä paneelilla varustetut näytöt ovat yleensä myös hintaluokkansa korkeimpia.