Microsoft on hallinnut toimisto-ohjelmistojen markkinoita käytännössä aina siitä lähtien, kun toimisto-ohjelmistoja on ollut markkinoilla. Microsoftin Office-ohjelmistot ovat vallanneet toimistot ympäri maailmaa, eikä varteenotettavia kilpailijoita ole oikein koskaan ilmaantunut. Moni onkin kyseenalaistanut Microsoftin markkina-aseman, koska sillä on niin vankka asema markkinoilla. Tosiasia kuitenkin on, että paljon on tehty oikein, koska kuluttajat ovat ottaneet tuotteet omakseen.

Kehitys alkaa Applen tietokoneilla

Moni ei ehkä tiedäkään, että Microsoft aloitti toimisto-ohjelmistojen kehittämisen Applen Macintosh-tietokoneille vuonna 1983, sillä lähes kaikki mieltävät Office-ohjelmistot yhdistettäväksi Windows-ympäristöön. Kun Microsoft kehitti oman käyttöjärjestelmänsä Windowsin, niin myös toimisto-ohjelmistojen kehitys on on luonnollisesti siirtynyt Windowsiin.

Vielä 1980-luvulla toimisto-ohjelmistot eivät olleet niin arkipäivää kuin nykyisin. Tietokoneita ei ylipäänsä ollut käytössä jokaisessa kodissa, vaan tietokoneita saattoi nähdä vasta yliopistoissa. Näissäkin pärjättiin melko alkeellisilla ohjelmistoilla, sillä aluksi Office-ohjelmistot kattoivat vain tekstinkäsittelyä sekä taulukkolaskentaa. Siinä missä ennen oli käytetty kynää ja paperia, toi tietokone valtavan harppauksen näihin asioihin. Tiedostoja pystyi tallentamaan ja tulostamaan hyvin helposti.

Office ja Windows

Kuten sanottu, moni mieltää Office-ohjelmistot Windowsin ympäristöön, ja se onkin tänä päivänä todellisuus. Tuoteperhe on myös laajentunut paljon siitä, mitä se oli alkuaikoina. Microsoft alkoi kehittää ensin pelkästään tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmaa, jotka nimettiin Wordiksi ja Exceliksi. Näillä mentiin muutama vuosi alkuun, ja ne yleistyivätkin nopeasti toimistoissa ympäri maailmaa. Sen jälkeen tuoteperheeseen tuli lisäksi mukaan Powerpoint, joka oli ja on edelleen tarkoitettu esityskalvojen ja esitysten tekemiseen. Myöhemmin paketista alkaa löytyä eri tuotteita, joita ei vielä alkuun ollut. Muun muassa muistiinpanojen hallintaan löytyy nykyisin OneNote. Sähköpostia varten taas on kehitetty Microsoftin Outlook ja esimerkiksi nettisivujen suunnitteluun on olemassa Microsoft Publisher.

Uusia tuotteita on tullut Office-tuoteperheeseen sitä mukaa, kun kuluttajien tarpeet ovat muuttuneet. Aluksi tietokoneissa ei ollut paljoakaan laskentatehoa, joten Word ja Excel täyttivät hyvin käyttäjien tarpeet. Aika näyttää, mitä tuotteita tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin suuntaan ihmisten tarpeet muuttuvat. Ehkä jonain päivänä pidämme virtuaalilaseja päässämme ja hallinnoimme Microsoftin palveluita virtuaalimaailmassa.