Miljoonat ihmiset käyttävät tietokoneita päivittäin. Itse asiassa tietokoneista on tullut niin tärkeä osa elämäämme, että päivittäistä rutiinia voi olla jopa vaikea kuvitellakaan ilman tietokonetta. Vaikka monelle tietokoneesta on tullut niin sanotusti jopa käden jatke, emme juurikaan mieti, mitä tietokoneen sisällä tapahtuu silloin, kun käytämme sitä. Tänään perehdymme paremmin tietokoneen keskusmuistiin ja kysymme: ”Mihin tietokoneen keskusmuistia tarvitaan?”.

Tietokoneen keskusmuisti ja sen käyttötarkoitukset

Tietokoneen keskusmuisti on suorittimen (,josta usein puhutaan myös prosessorina) lisäksi tietokoneen tärkein ominaisuus. Toisin sanoen niin tärkeä, että sen olemassaolo vaikuttaa todella merkittävällä tavalla tietokoneen suorituskykyyn. Keskusmuistilla viitataan tietokoneen käyttömuistiin, jonne tietoja tallennetaan silloin, kun käytämme tietokonetta. Keskusmuisti ei kuitenkaan ole tarkoitettu pitkäaikaiseen tiedon tallentamiseen, sillä se tyhjenee silloin, kun tietokone sammutetaan. Tiedon pitkäaikaista talletusta varten tietokoneesta taas löytyy massamuisti.

Keskusmuisti vaikuttaa myös tietokoneen valintaan merkittävällä tavalla. Uusien ohjelmien lataaminen ja käyttäminen, tänä päivänä erityisesti multimediasovellusten osalta, vaatii keskusmuistin kapasiteetilta yhä enemmän. Mitä enemmän tietokoneesta löytyy keskusmuistia, sitä sulavammin tietokone pyörittää myös raskaampia ohjelmia. Toisin sanoen tietokoneen nopeuteen vaikuttavat olennaisesti keskusmuistin koko ja sen nopeus.

Yleisesti ottaen 4 gigatavun keskusmuisti sopii hyvin satunnaiseen käyttöön, kun taas 6-8 gigatavun keskusmuisti sopii jo paremmin sekä kotiin että töihin, sillä keskusmuisti jaksaa pyörittää paremmin yleisimpiä ohjelmia ja ohjelmistoja, jolloin myös tietokoneen käyttökokemus on paljon sulavampi. 8 gigatavua suuremman koon keskusmuistit on taas suunnattu jo vaativaan käyttöön, kuten pelaamiseen sekä raskaiden ohjelmien, kuten arkkitehtuuriin tai videon- ja kuvankäsittelyyn suunnattujen editointiohjelmien pyörittämiseen.

Yleisenä sääntönä voidaan siis pitää, että keskusmuistia ei koskaan voi olla liikaa, sillä se vaikuttaa merkittävällä tavalla kokonaisvaltaiseen käyttökokemukseen. Keskusmuistin tehokkuus heijastuu kuitenkin myös tietokoneen hintaan. Erittäin edullisissa tietokoneissa törmää usein jopa 2 tai alle 2 gigatavun keskusmuistiin, joka voi sopia aluksi hyvin satunnaiseen ja vaatimattomaan käyttöön, mutta tulee aiheuttamaan ongelmia tietokoneen suorityskyvyssä pitemmällä aikavälillä. Mitä korkeammaksi keskusmuistin koko ja nopeus kasvavat, sitä korkeammaksi yleensä myös tietokoneen hinta kipuaa. Keskusmuistin merkitystä tietokoneen suorityskyvyn kannalta ei siis kannata aliarvioida, mutta sen ominaisuudet kannattaa toki ehdottomasti mukauttaa oman käytön tarpeisiin.