Varmasti jokaiselle meistä tietokonetta tai puhelinta käyttäneelle USB-väylätekniikka on tullut aiemmin tutuksi, enemmän tai vähemmän. Kyseessä on Universal Serial Bus termeistä (lyhennettynä USB) tuleva väylätekniikka, joka mahdollistaa oheislaitteiden liittämisen tietokoneeseen. USB:n ehdottomasti merkittävin hyöty tavalliselle käyttäjälle on ollut yhden ja saman liitännän yhteensopivuus useiden eri laitteiden kanssa. Siinä missä moni varmasti vielä muistaakin, ennen USB-tekniikan tuloa jokaisen tietokoneen oheislaitteen (kuten hiiri, tulostin tai näppäimistö) kytkentä oli vielä paljon monimutkaisempaa.

USB-tekniikka otettiin ensimmäisen kerran käyttöön jo vuonna 1995, jolloin Intelin ja Microsoftin kaltaiset jättiläiset perustivat niin sanotun USB-Implementers-Forumin. Nopeasti liitäntä levisi tietokoneen oheislaitteiden kytkennästä myös pienten kannettavien laitteiden latausliittimiin. Nyt tämä mielenkiintoinen väylätekniikka on ottamassa taas uusia edistysaskeleita kohti tulevaisuutta.

USB4 saapuu pian markkinoille

Tuleva USB4-tekniikka tulee sisältämään kaksi eri 20 gigabitin kanavaa, jotka takaavat käytännössä enimmillään jopa 40 gigabitin sekuntivauhdin siirtonopeuden. Tämä siirtonopeus on siis tuplasti enemmän kuin tällä hetkellä uusimman ja tehokkaimman USB-liittimen, eli USB 3.2 -väylän maksiminopeus, joka pääsee parhaimmillaan 20 gigabittiin. Tämä uusi siirtonopeus vastaa Applen tukeman Thunderbolt 3:sen maksiminopeutta ja itse asiassa uusi USB4 perustuukin kyseisen Thunderboltin malliin.

USB4:sen maksiminopeus ei kuitenkaan tule toimimaan kaikilla USB-kaapeleilla, sillä maksiminopeudet on mahdollista saavuttaa pelkästään USB Type-C -mallia tukevalla liitännällä. USB Type-C onkin tullut jo monille tutuksi, sillä tänä päivänä esimerkiksi Samsungin ja Huawein uusimmat puhelimet tulevat jo valmiiksi USB Type-C -tekniikalla varustettuina, ja kyseinen tekniikka näyttää vain yleistyvän. On siis odotettavaa että USB4:n tullessa markkinoille suurin osa uusimmista mobiililaitteista tukee jo automaattisesti USB Type-C -kaapelia.

Uusi USB4 tulee tekemään tiedonsiirrosta entistä tehokkaampaa, sillä se tukee laajempaa näyttö- ja dataprotokollaa, mikä taas monipuolistaa USB-liitännän käyttömahdollisuuksia entisestään. Tämän teknologian avulla saman kaapelin kautta voisi käytännössä onnistua niin 4k-tarkan HDR-kuvan välittäminen kuin WiFI-yhteyspisteeseen kytkeytyminen. Lisäksi USB4:n kautta esimerkiksi tiedostojen ja kuvien siirtäminen ja varmuuskopiointi tulee olemaan entistä tehokkaampaa. Vaikka USB4:sen uudet ominaisuudet ovatkin teknologian maailmassa jo laajassa tiedossa, saadaan näitä uudistuksia odottaa vielä muutaman vuoden ajan, sillä varsinaisia USB4-yhteensopivia laitteita aletaan valmistamaan markkinoille näillä näkymin vasta vuoden 2021 aikana.