Teknologian kehittyessä valitettavasti myös verkossa toimivat rikolliset sekä hakkereiden suunnittelemat virukset ja haittaohjelmat ovat tehostuneet entisestään. Viime aikoina suureksi puheenaiheeksi ovat nousseet erityisesti Android-puhelimiin kohdistuneet hyökkäykset, mutta emme saa unohtaa, että sama uhka kohdistuu edelleen myös tietokoneisiin. Vaikka suurin osa meistä osaa suojata tietokoneensa jo suhteellisen hyvin, on tärkeää muistaa, että tietokoneen ohjelmat, käyttöjärjestelmät ja erityisesti virustorjuntaohjelmat tulisi aina pitää poikkeuksetta ajan tasalla.

Hyvän virustorjuntaohjelman ominaisuudet

Tänä päivänä suurin osa tunnetuista virustorjuntaohjelmista on jo suhteellisen laadukkaita. Kaikkien ohjelmien ominaisuudet eivät kuitenkaan ole samanlaisia ja itse asiassa esimerkiksi useimpien ohjelmien ilmaisversiot eivät edes tarjoa täyttä suojausta tietokoneellesi. Vaikka lähes kaikki virustorjuntaohjelmat lupailevat täyttä suojausta, mielessä kannattaa pitää, että kyseessä on suhteellisen laaja käsite. Siinä missä yksi virustorjuntaohjelma voi torjua tiettyjä haittaohjelmia, toiset taas pääsevät palomuurin läpi vaivatta. On siis tärkeää, että myös virustorjuntaohjelmia vertaillaan huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä.

Normaalisti perinteiset virustorjuntaohjelmat sisältävät reaaliaikaisen suojauksen haittaohjelmia vastaan ja manuaalisen tarkistuksen. Nämä virustorjuntaohjelmat osaavat myös estää automaattisesti tiettyjä kohteita tai toimintoja, jotka ohjelman algoritmi havaitsee haitallisiksi tai muuten epäilyttäviksi. Tämä on hyvä alku, mutta ei välttämättä aina riitä.

Normaalin virustorjunnan lisäksi näistä ohjelmista kannattaa myös hakea ominaisuuksia, jotka suojaavat mahdollisilta vakoiluohjelmilta. Vaikka haittaohjelmat ja virukset osaavat tehdä tietokoneellesi hallaa, voi monissa tapauksissa tietokoneeseen livahtanut fiksu vakoiluohjelma saada aikaan muutakin tuhoa, sillä vakoiluohjelmien äärimmäisen huonona puolena on se, että niillä on tapana piiloutua käyttämiesi ohjelmien keskuuteen ja imeä itseensä henkilökohtaista tietoa joka kerta, kun käytät tietokonetta. Pahimmassa tapauksessa vakoiluohjelmat voivat johtaa esimerkiksi pankkitilien tyhjennykseen, identiteettivarkauksiin ja kiristykseen.

Vakoiluohjelmien suojauksen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös muihin paketin mukana tuleviin lisiin: tunnistaako virustorjuntaohjelma automaattisesti tuntemattomat sivustot ja tietokoneelle ladattavat ohjelmistot ja millaisia järjestelmäoikeuksia se antaa niille? Millaisen palomuurin ohjelma sisältää? Tuleeko paketin mukana jonkinlainen kiristyshaittaohjelmasuoja tai lisätty antivirus VPN-ominaisuus? Nämä ominaisuudet eivät yleensä kuulu aivan tavallisen virustorjuntaohjelman sisältöön, mutta jos haet virustorjunnalta maksimaalista turvaa henkilökohtaisten tietojesi turvaamiseen ja turvalliseen nettikäyttöön, kannattaa kaikki nämä yllä mainitut seikat ottaa virustorjuntaohjelman valinnassa huomioon.